ONZE SPECIALITEITEN 

PORT

 

Port(wijn) is een versterkte wijn uit Portugal met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rose wijn, geserveerd als aperatief, digestief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port. Hierbij zijn Australie en Zuid-Afrika de bekendste concurrenten. In tegenstelling tot de Verenigde Staten mag in de Europese Unie alleen het product uit Poortugal het label port dragen. Een andere naam voor port is portwijn, waarvan port de afkorting is.

 

Hejo Slijterij en Wijnhandel heeft verschillende vintage portwijnen, zoals Niepoort, Van Zellers, Porto Calem, Hoopers e.a. Wist u dat tegenwoordig veel mensen, vintage port cadeau doen, wanneer iemand 18 jaar is geworden. Of bij de geboorte van een kind. Vintage port kan jarenlang bewaard worden.

Het is een vuistregel bij vintage port dat drie maal in de tien jaar de oogst zo goed bevonden wordt en na proeverijen de wijn er zo uitspringt ten opzichte van andere jaren dat het jaar door de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) tot vintage portjaar verklaard wordt. Ieder porthuis is vrij om, ook in niet benoemde vintagejaren, port aan te bieden aan de IVDP om te laten testen. Wanneer deze aan de strenge kwalificaties voldoet kan het zijn dat dit porthuis voor deze wijn ook het label vintage port mag gebruiken. Veelal gaat het hier om een zogenaamde Single Quinta Vintage Port.

 

De vintage ports worden maximaal drie jaar in eikenhouten vaten bewaard. Ze worden dan zodanig gebotteld dat ze verder op fles kunnen rijpen en een depot/droesem vormen in de fles. Het is dan ook aan te bevelen om de port zo te decanteren dat het bezinksel achterblijft in de fles alvorens te serveren. Een typisch Portugees gebruik is om na het decanteren van een fles vintage port de fles weer te vullen met een beduidend minder rijke ruby port. Deze port zal op deze manier ook meer 'body' krijgen. Het etiket van de vintage port moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden. Het bijzondere karakter van vintage port vereist voorafgaand aan het drinken een zorgvuldige behandeling. De fles dient voor het openen minstens 24 uur rechtop te hebben gestaan om zeker te zijn dat het depot op de bodem van de fles is neergeslagen. Decanteren in een karaf dient een aantal uren voor consumptie te gebeuren waarbij een hoeveelheid van één tot twee glazen in de fles moet achterblijven om zeker te zijn dat geen depot met de wijn meekomt.

Hierbij kan onderstaande tabel als richtlijn worden gebruikt:

 

een port van 7 jaar of minder: 10 - 12 uur van tevoren decanteren,

een port van 8 - 15 jaar oud :   8 - 10 uur van tevoren decanteren,

een port van 16 - 25 jaar oud:   6 - 8  uur van tevoren decanteren,

een port van 26 - 35 jaar oud:   4 - 6  uur van tevoren decanteren,

een port van 36 - 45 jaar oud:   3 - 5  uur van tevoren decanteren,

een port van 46 - 60 jaar oud:   2 - 3  uur van tevoren decanteren,

een port van 60 jaar oud:          1 - 3  uur van tevoren decanteren.

 

De drinktemperatuur is circa 18 °C. Vanwege het relatief lage tanninegehalte van vintage port oxideert deze relatief snel. In de praktijk betekent dit dat vintage port binnen 48 uur gedronken dient te worden, waarna de kwaliteit merkbaar minder wordt.

Omdat vintage port zeer lang bewaard kan worden, kan het voorkomen dat de kurk in zeer slechte staat verkeert. Om toch de port goed open te kunnen maken, is er een methode ontwikkeld met behulp van een zogenaamde porttang. De tang wordt verhit totdat deze roodgloeiend is. Vervolgens wordt de tang enige tijd om de hals (onder de kurk) geklemd om deze hals vervolgens te koelen met een zeer koude natte doek. De hals breekt dan op de plaats van de verhitting.